lördag 4 oktober 2008

Ännu en dag med tjädrar

Då var lördagens jaktdag avslutad.
Tots rätt så dåligt väder med regn och ömsom häftiga vindar gav vi oss ut en sista sväg runt 1800.
Vädret blev aningen bättre och Noona var på helspänn över vad som väntade.

På senaste tiden har hon börjat blivit helt vild så fort jaktbyxorna åker fram.
Väl ute i skogen bestämde jag och Julia oss för att dra en repa i närheten av gränsen för att se hur marken såg ut. Varken hon eller jag har någon större erfarenhet av de sidan av vägen, så vi gav oss iväg.

Redan efter några meter så dök vi på vad som antagligen var höstens sista gula kantareller. Snart dök det upp mer svamp i form av taggsvamp och fårticka. Så med påsen full med svamp gick vi vidare för att se om det kunde finnas någon fågel också.

Mörkret kom sakta smygande vartefter vi gick vidare i skogen. Marken var perfekt, ömsom gamal tallskog i kombination med våtmarker.
Efter drygt 3 km hade vi vårt första uppflog för kvällen. Två tjädrar lättade med dånande vingslag. Sorligt nog utanför hagelavstånd. Så vår resa gick vidare.
Skymmningen var nu ett faktum och vi inser att vi är rätt långt borta från vägen. Så med rätt så snabba steg börjar vi navigera oss mot grusvägen som skär rätt igenom marken.
Efter ytterligare 2 km lättar nästa tjädertupp, även han utanför den magiska 35meters gränsen. Noona tittar menande på mig som att hur fan jagar du igentligen, här kliver vi på tjäder och du skjuter inte....

Nu är det rätt dåliga tider för att stötjaga tjäder på våra marker. Löven börjar precis falla och den observation jag gjort, som inte har någon vetenskaplig grund, är den att fågeln sitter betydligt lösare än tidigare på hösten eller efter att snön har fallit.

Så dagen avslutas i halvmörker med tre tämligen trötta jägare.
Men vi har uppnått det viktigaste. Att Noona har fått mer skogsträning och äntligen börjat söka i vind och röra sig i ett spanielmönster. I vår terräng så duger det gott och väl med 10-15 meter, detta eftersom terrängen är så tät och svår att få snabba skott.

Så på det hela så är vi jättenöjda.

1 kommentar:

Anonym sa...

kul att hon börjar funka i skog o mark, nu får ni bara träna mera på stöt o stadga och kanske lite prickskytte för husse ,o)))
/annica