tisdag 28 oktober 2008

Apporträning

Trots lite ruggigt väder så begav vi oss iväg för att förstärka apportträningen.
Utrustningen för dagen bestod av hund, matte, husse, apportdummy och frolic. Det är med glädje man märker at den tidiga dresyren fortfarande finns kvar. Via hndkommando sätter Julia Noona och jag kastar dummyn så att hon ser den falla i luften. Hon sitter snällt still och väntar på det förlösande apport-kommandot.

Som en blixt far hon iväg och kommer tillbaka med apporten. Här finns viktigaste arbetet just nu. Nämligen avlämningen. I en perfekt värld skulle hon sitta med apporten i munnen ochvänta på att få släppa den. Det är iaf målet som vi just nu jobbar mot. Som hon gör nu fungerar under jakt, men skulle aldrig fungera på ett prov. Nämligen att komma till mig och släppa den framför fötterna.

Efter några försök så står det klart att man akn stoppa henne i själva apporten genom kommando och på så sätt sätta henne igen, något som känns skönt att ha, speciellt för att förebygga knallapportering.

Nästa steg är att få korrekta avlämningar och få henne att sätta sig på pipa eller skott. Om hon nu ska sätta sig det är. Är lite klyven om on ska sitta eller stå. Bägge har sina fördelar och nacktdelar.

I helgen ska vi iväg och skjuta lite lerduvor och förhoppningsvis komma ut i skogen och se om det finns nå orrar eller tjädrar kvar innan toppjakten kommer dragandes.

2 kommentarer:

Anonym sa...

nu får du sparka igång bloggandet igen jag är nyfiken ,o))
annica

En lycklig fågeljägare sa...

Jadå det är på gång.
Har lite mer bilder och en bra uppdatering nu när man blivit hemmastad i huset